Bota ärftligt håravfall

Plötsligt håravfall

För att förstå varför man kan drabbas av plötsligt håravfall så kan det vara bra att förstå att vi egentligen inte behöver håret för vår fysiska hälsa. Förr fyllde vår kroppsbehåring och håret en viktigare funktion då det skyddade oss mot kyla, men idag så nedprioriteras hårväxten av kroppen när våra resurser behövs till annat så som vid olika former av sjukdom. Detta inträffar inte bara vid en fysisk sjukdom, utan kan också inträffa när vi är stressade eller känner ångest/oro.

Det finns många olika anledningar till att drabbas av plötsligt håravfall och här nedanför listas några av de mest vanliga orsakerna.
Plötsligt håravfall på grund av stress
Ett tillstånd för plötsligt håravfall är telogen effluvium då vår normala hårcykel bryts och mer hår än normalt går in i en viloperiod för att sedan falla av. Detta plötsliga håravfall kan pågå från 6 veckor upp till 3 månader innan håret växer mer normalt igen.

Kännetecknande för telogen effluvium är att det ofta drabbar personer som nyligen har utsatts för emotionella och känslomässigt påfrestande situationer. Exempel kan vara stress på arbetsplatsen, ekonomiska problem, barnafödande, relationsproblem, sorg eller att man nyligen varit med om en traumatisk upplevelse som t.ex. en bilolycka. Ta en stund och fundera över om du har varit utsatt för något påfrestande stadie i livet som kan orsaka plötsligt håravfall.

Plötsligt håravfall på grund av olika sjukdomar

Det finns flera sjukdomar som har plötsligt håravfall som bieffekter. En sådan sjukdom är alopecia areata som gör så att du tappar hår inte bara på huvudet utan över hela kroppen. Alopecia areata påverkar dig genom fläckvist håravfall och ju mer hår du tappar desto mindre är sannolikheten att det växer tillbaka.

Det finns vissa botemedel mot fläckvist håravfall av den här typen, men som med många andra hårbehandlingar fungerar de inte för allihopa eller befinner sig på experimentstadiet. De mest kända behandlingsformerna är att använda inflammationsdämpande steroider eller en annan behandlingsform där man framkallar en kontaktallergi som stimulerar hårsäckarnas tillväxt.

Plötsligt håravfall på grund av din frisyr

Traction Alopecia heter det när långvarigt dragande av håret kan orsaka att håret lossnar vid vissa platser och därför kan upplevas som plötsligt håravfall. Exempel på när Traction Alopecia kan förekomma och då även plötsligt håravfall är när någon tillämpar vissa hårstilar vid en längre tid. Detta problem drabbas oftast kvinnor som har håret uppsatt och stramt tillbakadraget. Några hårstilar som kan orsaka plötsligt håravfall är t.ex. tunga hästsvansar och flätor.

Manligt håravfall

En annan vanlig anledning till plötsligt håravfall är naturligt manligt håravfall. Detta är den mest vanliga orsaken till att män tappar hår. Manligt håravfall är lätt igenkännligt genom att det följer vissa mönster.

De flesta män är genetiskt förprogrammerade att tappa hår och det beror delvis på hormoner. Testosteron har en effekt på håret som gör att det producerar håret långsammare och dessutom kortare hårstrån och kan till och med göra så at hårväxten avstannar helt. Då kan det uppstå plötsligt håravfall. Dock stämmer det inte att alla skalliga män har mer testosteron utan det beror mest på ärftliga faktorer. Vidare kan anlag från både fadern och moderns sida spela in och göra så att du drabbas av bland annat plötsligt håravfall.

There are no icons to display.