Bota ärftligt håravfall

Orsaker till håravfall

Att tappa hår är en naturlig process och vi tappar dagligen ungefär 50-100 hårstrån. Det är först när man börjar tappa mycket hår, det vill säga kanske mer än som nybildas som man har anledning till att börja oroa sig. Att plötsligt drabbas av håravfall har i många fall orsaker som kan kopplas samman med vår livsstil t.ex. vitaminbrist och efter en dålig diet. 

Några vanliga tecken på att man tappar mycket hår är om ovanligt mycket hår fastnar i kammen/hårborsten eller om man lämnar efter sig små ”högar” med hårstrån på kudden efter man sovit.

Några vanliga orsaker till håravfall..

Vitaminbrist:
En orsakt till håravfall är vitaminbrist. Ett enkelt tips är att börja äta vitamintillskott, men räkna med att det kan ta upp till tre månader innan du märker en förbättring. Vilka vitaminer leder till vitaminbrist? Forskningen angående håravfall är väldigt spretig och ofta starkt påverkad av företag som vill sälja mirakelprodukter. Det man kan säga är att man ska ha ett bra intyg av D-vitamin, B-vitamin men även omega-3 oljor. .

Vitaminbrist kan även påverka din hud och naglar så om du har märkt försämringar där också kan det vara en extra stark indikation. .

Dålig blodcirkulation:
Man kan stimulera tillväxten av håret genom att öka blodtillflödet till huvudet. Det kan man göra genom att massera in schampoot när man duschar eller använda speciella borstar. .

Stress:
Ovanligt mycket stress kan påverka kroppen på många sätt. Håravfall kan vara ett av symptomen på stressig livsstil. För mycket stress beror på att man inte tar det tillräckligt lugnt och sover för lite. Om du misstänker att du tappat hår på grund av stress så försök att sova längre och unna dig mer vila. Stress i vardagen påverkar ofta vad du äter och många som lider av tidsbrist äter dåligt och osunt som också kan vara en orsak til håravfall. Försök därför att samtidigt se över din kost för bästa resultat. .

Mediciner:
Vissa mediciner kan orsaka håravfall. Har du drabbats av håravfall när du tar en medicin för så kan du läsa på bipacksedeln om det är en normalt förekommande biverkning. Du kan också kontakta din läkare och fråga om det är en normal biverkning. Vissa mediciner och behandlingar kan utlösa håravfall som till exempel betablockare, litium, p-piller, antikoagulationsbehandling och allopurinol. .

Sjukdomar som orsakar håravfall:

I de flesta fall så beror håravfall på genetiska orsaker. Om du drabbats av fläckvist håravfall kan det bero på sjukdomen Alopecia Areata som också till viss del är ärftlig. Det finns tyvärr inget bra läkemedel mot det för närvarande och det är en mycket vanlig sjukdom i Sverige. Det finns dock forskning som paradoxalt tyder på att de personerna som lider av Alopecia Areata har ett lite annorlunda och kanske starkare immunförsvar än övriga. .

Genetiska orsaker till håravfall

Nästan alla män drabbas någon gång av Androgen Alopeci eller manligt håravfall. Detta är en den vanligaste orsaken till håravfall bland män, men även kvinnor får tunnare hår med åldern.

There are no icons to display.