Bota ärftligt håravfall

Läkemedel mot håravfall

Har du fått det bekräftat av en doktor att du lider av håravfall så kan det vara värt att se över de medicinska alternativen. Här beskrivs lite kort några av de vanligare alternativen.

Propecia

Propecia eller Finasteride är ett läkemedel mot håravfall. Propecia fungerar så att det förhindrar det manliga könshormonet testosteron att fövandlas till DHT (Dihydrotestosterone) som har egenskaper som i sin tur leder till håravfall.

Ungefär hälften av alla män som tappar håret har högre värden än normalt av DHT i hårbottnen. DHT gör bland annat så att håret blir både tunnare och kortare. Därför är många läkemedel mot håravfall inriktade på att minska produktionen av DHT i kroppen.

Propecia sägs hjälpa en majoritet av männen som lider av manligt håravfall. Propecia tas i piller form men innan du bestämmer dig för att köpa Propecia kan det var vät att känna till biverkningarna.

Biverkningar av Propecia

Enligt Propecia är det färra än 2% av de som tar läkemedlet som drabbas av följande biverkningar, en läser man undersökningar på internet tycks det ha drabbat fler. De vanligaste biverkningarna av detta läkemedel mot håravfall är minskad sexlust och även viss erektil dynsfunktion. Vissa menar också att de har fått en ökad mängd acne och oljig hy.

Många slutar att ta Propecia på grund av att de inte märker något resultat. Men vanligtvis tar det ungefär tre månader innan man kan se ett resultat. Det man kan förvänta sig av Propecia är minskat håravfall och eventuellt viss återväxt av håret. 3 månader kan tyckas som en lång tid men faktum är att nästan oavsett vilket läkemedel mot håravfall man väljer så bör man förvänta sig månader innan resultatet blir synligt.

Vad kostar Propecia?

Kännetecknande för läkemedel mot håravfall är ett de är dyra i inköp. Att köpa Propecia i Sverige för ett helt år kan vara väldigt dyrt och kosta nästan 10 000 kronor. Med tanke på vad medicinen kostar utomlands så bör du dock kunna hitta Propecia för ungefär 6000-7000 kronor för ett helt år, det vill säga 365 piller. Då kostar en förpackning med 30 piller cirka 600 kronor.

Rogaine

Rogaine var från börja ett läkemedel mot högt blodtryck. Den finns huvudsakligen Rogaine med två olika strykor 2% minoxidil och med 5% minoxidil. När man upptäckte att Rogaine inte fungerade för högt blodtryck men gav ökad hårväxt så riktade man om marknadsföringen. Idag är Rogaine ett av de mest välkända läkemedlen mot håravfall.

Rogaine finns i dagsläget för både män och kvinnor och fungerar så att man masserar in ungefär 1ml i det skalliga området både morgon och kväll. Hur själva Rogaine fungerar finns inga direkta bevis och bra förklaringar till. Vissa tror att Rogaine stimulerar hårflödet till det området som är skalligt, andra menar att Rogaine gör så att krympta hårsäckar ökar i storlek.

Ungefär 6% drabbas av biverkningar från Rogaine vilket vanligtvis visar sig genom lät kliande på hårbotten, irriterat öga eller oönskad hårväxt på andra delar av kroppen. Om du upplever något av följande biverkningar av Rogaine så bör du kontakta läkare yrsel, snabba hjärtslag, svullna händer eller fötter, viktökning eller någon allergisk reaktion. Ungefär 60-85% som använt Rogaine en längre tid menar att det fungerar och känna ett märkbart resultat. De varierande siffrorna beror dels på om du är man eller kvinna och vilka undersökningar du tar del av .

Tricomin

Tricomin är ett ämne som finns i olika schampon och oilka hårsprayer mot håravfall. Tricomin är ett läkemedel liksom Rogaine som minskar bildandet av DHT. Tricomin innehåller bland annat koppar och är kanske det läkemedel med minst biverkningar. Vissa har rapporterat om kliande och irriterande hårbotten. Värre problem kan dock uppstår om du kombinerar Tricomin med andra läkemedel mot håravfall så som Rogaine.

There are no icons to display.