Bota ärftligt håravfall

Klåda i hårbotten

Kåda i hårbotten orsakas ofta av en allergisk reaktion i hårbotten. De som drabbas av klåda i hårbotten har ofta en hudtyp som är väldigt känslig mot vissa ämnen eller miljöer. Egenskapen att få klåda i hårbotten går ofta i arv därför är sannolikheten stor at om du har det så kommer dina barn någon gång att drabbas av det.

Klåda i hårbotten kan också bero på psoriasis. Om du har klåda i hårbotten på grund av psoriasis så har du vanligtvis en väldigt fjällig och röd hårbotten.

Vad kan orsaka klåda i hårbotten?

  • Att du hårtorkar håret för ofta och med för hög värme.
  • Allergi mot pälsdjur
  • Pollenallergi
  • Stress
  • Hårvårdsprodukter som inte passar för dig.
  • För frekvent tvättade av håret.
  • Täta kläder som inte låter huden andas i kombination med fysisk aktivitet och svettande.
  • Felaktigt färgande av ditt hår och också orsaka klåda i hårbotten.
  • Vad kan man göra för att undvika klåda i hårbotten?

Klåda i hårbotten kan uppstå av långvarigt användande av ett felaktigt schampo. Försök att hitta ett milt schampo. Det kan också vara bra att inte tvätta håret allt för ofta med schampo. Försök att inte tvätta håret med schampo varje dag, utan varannan eller var tredje dag är mer lämpligt för de flesta.

Om du har drabbats av klåda i hårbotten nyligen så kan det bero på en hårvårdsprodukt du precis börjat använda. Tänk igenom om du har haft andra rutiner för ditt hår på senaste tiden och testa att inte använda den. En sådan produkt som kan irritera hårbotten och orsaka klåda är hårfärg. Vissa ämnen så som fenylendiamin, ammoniak och peroxid är kända för at irritera din hårbotten. Försök därför att hitta en hårfärg som är speciellt anpassad för känslig hud och inte innehåller ovanstående ämnen.

Några generella tips för at undvika klåda i hårbotten är att undvika hårtorken, utsätt inte dig för stressiga situationer och trappa ner på badandet/duschandet. Kontrollera också om det kan finnas något i din diet som orsakar klådan i hårbotten.

Klåda i hårbotten hos barn

När barn drabbas av klåda i hårbotten så kan det bero på samma anledningar som när vuxna drabbas av klåda i hårbotten. Det är dok vanligt att barn som har klåda i hårbotten lider av löss. Barn smittas ofta av löss och det behöver inte bero på dålig hygien och de smittas via kontakt med andra. Det är därför barn drabbas lättare av löss eftersom de är mer närgångna med varandra när de leker.

Klåda i hårbotten hos barn beror i många fall på grund av något olämpligt i kosten. Barn kan vara väldigt känsliga och det kan vara ett tecken på att barnet är allergiskt mot något i deras diet.

There are no icons to display.