Bota ärftligt håravfall

Håravfall hos kvinnor

När det kommer till diskussioner om håravfall ligger fokus nästan alltid på män. Den mesta av reklamen för anti-håravfallsprodukter är inriktade mot män, men faktum är att nästan två tredjedelar av alla kvinnor någon gång upplever håravfall. Orsakerna till håravfall hos kvinnor är flera, men vanligtvis är håravfall hos kvinnor inte lika synligt som hos män
Här nedanför listas några normala orsaker till håravfall hos kvinnor.

  • Kost och matvanor: Näringsbrist kan leda till kvinnligt håravfall. Många tjejer och kvinnor lider av någon gång av ätstörningar som anorexi och bullemi. Dessa tillstånd lider ofta till brist på proteiner, mineraler och vitaminer. Näringsämnen som håret behöver för att kunna växa normalt. Ett för dåligt näringstillstånd kan därför leda till håravfall eller tunt hår hos kvinnor. Även kraftig bantning kan ha samma effekt.
  • Felaktiga hårbehandlingar eller skadliga frisyrer: De flesta hårbehandlingar, kemiska produkter samt frisyrer orsakar inte håravfall hos kvinnor. Dock kan felaktiga hårbehandlingar eller att man bär en stram frisyr ofta på sikt skada håret. Exempel på frisyrer som kan orsaka håravfall hos kvinnor är rastaflätor och andra frisyrer som drar i hårsäckarna.
  • Ärftligt håravfall: Detta tillstånd är vanligast hos män, men orsakar också håravfall hos kvinnor. Sjukdomen är också känd under namnet Androgen Alopeci. Androgen Alopeci fungerar på så sätt att det omvandlar det manliga könshormonet testosteron till dihydrotestosteron som i sin tur påverkar hårsäckarna och leder till håravfall. Vanligtvis tappar man hår på toppen eller på sidorna av huvudet. Dock är det få kvinnor som till skillnad mot män förlorar allt hår på huvudet.
  • Graviditet: Graviditet kan leda till kvinnligt håravfall. Under graviditeten har kvinnor höga nivåer av vissa hormoner. Detta kan leda till visst håravfall, men växer vanligtvis ut några månader efter förlossningen.
  • Psykiska och fysiska sjukdomar: Psykiska och fysiska sjukdomar kan leda till håravfall hos både kvinnor och män. När kroppen känner sig stressad eller sjuk så prioriterar den vanligtvis inte hårväxt eftersom det inte anses som en livsnödvändig funktion.
  • Åldrande: När vi åldras så brukar vår hårväxt sakta in och bli långsammare vilket är helt naturligt. Varsam hårvård och bra diet kan skjuta upp åldrandet hos håret.
  • Har du drabbats av kvinnligt håravfall är det naturligt att bli oroad och fundera på vad det är som händer. Det är dock viktigt att ha i åtanke att håret i många fall växer ut, men det kan ta lång tid. Hår växer hos normala personer inte särskilt snabbt, därför är det inte ovanligt att det tar 3-6 månader efter att man drabbats av kvinnligt håravfall innan det återgår till normal tjocklek.

There are no icons to display.