Bota ärftligt håravfall

Håravfall hos barn

När ett barn drabbas av håravfall är det vanligt att föräldrarna blir väldigt oroliga eftersom man inte förväntar sig att ens barn ska tappa hår. Att barnet tappa hår är i de flesta fallen bara temporärt och det växer så småningom ut igen.

Håravfall på grund av Alopecia areata

Alopecia areata är en sjukdom som oftast drabbar barn eller unga. Man tror att det beror på att korppens immunförsvar attackerar hårsäckarna och på sätt skapar håravfall hos barn. Det är kroppen T-lymfocyter som attackerar hårsäckarna och på så förhindrar håret att växa. Om man lyckas få T-lymfocyterna att sluta attackera hårsäckarna så växer håret ut igen.
Alopecia areata är varken en vanlig eller särskilt ovanlig sjukdom bland barn. Man brukar säga att ungefär 1% befolkningen någon gång drabbas av alopecia areata.

Tinea Capitis

Tinea Capitis är en hudsjukdom som orskas av en svampinfekton i hårbottnen. Det här tillsåndet orsakas av en svamp som attackerar hårstrået och skapar håravfall. Detta kan smittas från ett barn till ett annat genom att kammar, mössor och kuddar. Vidare är pojkar mer mottagliga än flickor risken för yngre barn under 10 år är större att drabbas. De finns behandling mot Tinea Capitis eller ringorm som det även kallas.

Traction Alopecia

Barns hår är mycket känsligare och känsligare än vuxnas. Därför kan behandlingar som inte orsakar håravfal bland vuxna göra det hos barn. Traction Alopecia kan uppstå när ett barns hår utsätts för alldeles för myckat kammande, tvättande, lockande och användande av hårtork platttång o.s.v.. Därför är detta fenomen mer vanligt hos flickor än pojkar. Detta får barnet att tappa hår speceillt runt hårfästet.

Även vissa frisyrer kan orska håravfall hos barn som till exempel flätor eller hästsvansar.

Trichotillomania

Ibland beror håravfall hos barn på att barnet själv sliter av det. Precis som vissa barn tuggar på naglarna, suger på tummen eller tuggar på kläderna sliter vissa barn av sitt eget hår. Som förälder tänker man sällan att det kan vara barnet själv som orsakar håravfallet. Några tecken man leta efter är håravfll på höger sida om barnet är vänsterhänt och tvärtom om barnet är högerhänt.

There are no icons to display.