Bota ärftligt håravfall

Finnar i hårbotten

Acne och finnar i hårbotten bildas på samma sätt som det bildas på övriga ställen på kroppen. För mycket olja, smuts och döda hudceller täpper till porerna och pormaskar och finnar bildas. Precis som när man ska få bort finnas på andra ställen på kroppen gäller det att hitta bra rutiner för renlighet och hålla fast vid dem.

8 grymma tips för att slippa finnar i hårbotten

  1. Rensa din hårbotten. Du kan köpa speciella borstar som är utformade för att rensa hårbotten från döda hudceller, eller så kan du använda en gammal tandborste för att skrubba hårbotten vilket motverkar bildandet av finnar i hårbotten.
  2. Tvätta håret oftare: Om du har hittat ett bra schampo för din hudtyp så hjälper det att tvätta håret oftare tills acnen har försvunnit.
  3. Använd äppelcidervinäger: Efter du har tvättat håret så kan det vara bra att skölja av håret i en blandning av äppelcidervinäger och vatten. Detta återställer PH-balansen i din hårbotten och motverkar bildandet av finnar i hårbotten.
  4. Rena kammar/hårborstar: För att undvika finnar i hårbotten så är det bäst ifall du rengör dina kammar och borstar minst en gång i månaden. Annars finns det risk för smuts och oljerester som fastnat på borstarna kommer tillbaka till hårbotten. Gör så här: Ta och tvätta av dina kammar och borstar med ett milt schampo och vanligt vatten.
  5. Tvätta dina sängkläder: Tänk hur många timmar du spenderar med ditt huvud tryck mot din kudde. Att ha rena sängkläder kan minska mängden finnar i hårbotten. För att förhindra acne i hårbotten se till att ha rena dynvar.
  6. Använd vit vinäger: Att sätta vit vinäger i hårbotten an vid första tanken kännas motbjudande, men det är i många fall en effektiv behandling mot finnar i hårbotten. Gör så här: Tvätta först ditt hår med ett milt schampo. Torka sedan av håret med en handduk och inte en hårtork. Placera ditt huvud över badkaret eller en vask och häll vit vinäger över håret. Använd fingrarna för att massera det i hårbotten och skölj sedan med varmt vatten. Om lukten blir för outhärdlig så är det okej att duscha håret igen med schampo efteråt.
  7. Sodavatten: En annan metod för att bli av med finnar i hårbotten är att använda sodavatten. Applicera det på samma sätt som med behandlingen med vit vinäger. Enda skillnaden är att du ska ta mer sodavatten, ungefär en liter.
  8. Krämer: Om problemen fortfarande finns kvar så kan du få krämer av din läkare som ofta innehåller antibiotika. Dessa kan torka bort finnar från din hårbotten och göra så att du sliper problemet.

There are no icons to display.