Bota ärftligt håravfall

Eksem i hårbotten

Att drabbas av eksem i hårbotten kan vara mycket irriterande. Ofta kliar eksemet och som om det inte räcker så kan ditt kliande lätt orsaka en inflammation i hårbotten. 

Vilka olika typer av eksem i hårbotten kan man drabbas av?

Den kanske vanligaste typen av eksem i hårbotten är mjälleksem även kallat seborroiskt eksem. Mjälleksemets symptom är klåda, fjällning och rodnad i hårbotten. Varför detta eksem i hårbottnen blommar ut kan ha olika orsaker. Seborroiskt eksem i hårbotten är vanligare hos män än hos kvinnor. Dessutom är det vanligare av det på vintern och när man lider mer av trötthet och stress. Seborroiskt eksem är också vanligare hos patienter med HIV och Parkinson vilket har fått forskare att misstänka att när man får detta eksem i hårbotten så kan det bero på rubbningar i immunförsvaret.

Symptom på mjälleksem är förekomsten av mjäll, klåda, rodnad i hårbotten. Mjälleksem kan också förekomma på andra platser än i hårbotten till exempel vid ögonbryn och ljumskar och hudveck.

Det finns även andra typer av eksem man kan få i hårbotten som till exempel psoriasis i hårbotten. Psoriasis ger ofta fjällningar och kan misstas för mjäll. Det är också vanligt att psoriasis orsakar väldigt stora mjällkakor. Ett sätt at upptäcka psoriasis i hårbotten är att det ofta yttrar sig bakom öronen eller vid hårfästet.

Psoriasis eksem i hårbotten kan behandlas med bland annat kortisonkrämer, vitaminer samt UVB-behandling. Idag kan man i många fall bota Psoriasis eksem i hårbotten alldeles själv genom att använda schampon eller Mousse med d-vitamin eller kortison. Ett annat alternativ för att undvika eksem o hårbotten orsakade av psoriasis av är att tvätta håret ofta vilket brukar hjälpa mot just psoriasis.

There are no icons to display.